L’Espectacle
Urbantango és un espectacle de petit-mig format en el qual es fusionen el monòleg, el tango i la música en directe. El ball ho comparteix la nostra actriu, Núria Brucart amb un dels millors ballarins de tango del món, l’argentí Claudio Hoffmann, director i coreògraf, juntament amb la Pilar Álvarez, de la Companyia Tangometrópolis. La música ve de la mà de Gustavo Battaglia a la guitarra i Marcelo Mercadante al bandoneó, considerats els millors músics i compositors de tango que viuen actualment a la ciutat de Barcelona. Aquest últim ha compost, especialment per Urbantango, un espai sonor vibrant i poètic en el qual es combinen els arranjaments de clàssics del tango amb les seves pròpies composicions. La gran “cantaora” Ginesa Ortega i els músics faran funcions de cor i li diran a la protagonista tot el que ella no s’atreveix a dir en veu alta. Durada: 75 minuts.

Argument
Una dona es troba sola passant una profunda crisis personal amb l’anonimat i les experiències que li ofereix Barcelona, ciutat desconeguda per ella. Intenta tirar endavant segons uns sistemes de creences i uns patrons de conducta molt arrelats, tant en ella com a la societat. A través de textos clàssics de tragèdia grega expressarà el seu patiment, que no és només el seu, sino el de moltes dones des de temps ancestrals. Amb el tango aprendrà a derrocar aquests esquemes i a fer el seu procés de transformació per tal de trobar la seva essència femenina, la seva deessa interior.

El Tango
Utilitzem aquest llenguatge, més enllà del caràcter d´exhibició que sovint té el tango argentí, perquè és un ball on la relació amb l’Altre és bàsica per existir en un joc de pesos i contrapesos sentimentals i gravitatoris. Expressa la inevitable negociació que ha d’haver entre la energia femenina i la masculina per poder trobar un centre de gravetat comú sense perdre el propi eix. A més, al llarg dels anys, el tango ha hagut de ser flexible per adaptar-se a nous corrents musicals, noves mirades, sense dissoldre’s ni perdre la seva essència. Aquesta capacitat de resiliència que ha incorporat el tango és la que desenvoluparà la nostra protagonista amb el públic de testimoni.

Projecte Social
Urbantango està vinculat a un projecte social dirigit a dones que viuen a les zones on es produeix l’espectacle. Es oferiran tallers per desenvolupar la consciència femenina a través del descobriment de la pròpia deessa interna de cada dona. A aquest efecte, s’analitzaran i perfeccionaran arquetips de deesses gregues amb tècniques teatrals, moviment i dansa. Al final del taller, els participants que ho desitgin rebran un espai per participar a l’espectacle i rebran el reconeixement del públic pels seus assoliments. Cap d’ells seria possible sense la direcció de Manuela Lorente com a director i obra d’Amanda Gross -Castilla (disseny de vestuari), Elisabet Castells i Negre (escenografia) i Xavier Povill (il·luminació escènica).